Aydın
DOLAR32.432
EURO34.4787
ALTIN2488.9

Atatürk’ün Nazilli’ye gelişinin 84. yılı coşkuyla kutlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Atatürk’ün Nazilli’ye gelişinin 84. yılı coşkuyla kutlandı
Abone ol
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nazilli’ye gelişinin 84’üncü yıl dönümü, ilçe genelinde coşkuyla kutlandı. 

İstasyon Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önüne çelenk sunumu ile başlayan etkinlikler, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Sümerbank Müzesi’nin gezilmesi ve Gıdı Gıdı Tren İstasyonu önünde protokol üyelerinin günün anlam ve önemine ilişkin konuşmaları ile devam etti. 

Törende konuşan Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Nazilli halkının tam 84 yıldır il olma hayali kurduğunu ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetine sahip çıkmak için büyük emekler verdiğini ifade ederek, Sümerbank’ın yeniden canlandırılması için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini dile getirdi. 

“9 EKİM YAŞATILMASI GEREKEN BİR TARİHTİR”
Başkan Özcan konuşmasında; “Bugün, Atatürk’ün Milli Mücadele günlerinden itibaren farklı bir yere koyduğu ve ‘istikbalde vilayet olacaktır’ dediği Nazillimize gelişinin 84. yıl dönümü. Bizler de Atamızı o gün olduğu gibi sevgiyle, muhabbetle ve saygıyla karşılıyoruz. Hoş geldiniz Paşam, şerefler verdiniz! 9 Ekim yalnızca Atatürk’ün vatan toprağına ziyareti değil, Cumhuriyet tarihi açısından ekonomik kalkınmanın ve kamucu devlet anlayışının sembolü, Nazillimizin çağdaş bir kente dönüşmesinin ilk adımıdır. Sümerbank, Cumhuriyet’in en önemli çağdaşlaşma projelerinden biridir. Atamızın, milli mücadele döneminin mihenk taşı olarak tanımladığı Nazillimize armağanıdır. Hem ekonomik şahlanışın bir parçası hem de sosyal yapısı ile modern toplumun oluşmasında batının da ötesinde tarihi bir inkılâptır. Türkiye’ye büyük ekonomik ve sosyal katma değer sağlayan bu proje; kuruluş aşamasında dahi tarihi bir ders mahiyetindedir. 9 Ekim 1937, Nazillimiz için kutlamanın çok ötesinde, yaşatılması gereken bir tarihtir” sözlerini kaydetti. 

“SÜMERBANK SOSYO KÜLTÜREL BİR MERKEZ HALİNE GETİRİLEBİLİR”
Yapılacak olan çalışmalarla Sümerbank’ı; eğitim, sağlık, spor gibi faaliyetlerin bir arada yaşatıldığı sosyo-kültürel bir merkez haline getirebileceklerini ifade eden Başkan Özcan; “84 yıldır il olma hayali kuran Nazillimizde yeniden kamucu bir kalkınma modelini, fabrikayı doğrudan inşa etmek sadece bizim elimizde değil. Ancak yapabileceklerimiz var. Sümerbank’ın kampüs yaşamını, şehrimizin sosyo-ekonomik gelişimini buradan örmek, ilmek ilmek işlemek ve Nazillimizin yeniden şahlanmasını sağlamak bizim elimizde. Sümerbank’ı kuşaklara aktaracak bir yaşam merkezi haline dönüştürmek, kamunun ve sivil toplumun tüm paydaşları ile birlikte, tarihi dokuyu koruyarak; eğitim, sağlık, ar-ge, kültür, sanat ve spora faaliyetlerinin bir arada yaşatıldığı sosyo kültürel bir ekonomi kampüsü haline getirebiliriz. Tesislerin bir kısmını yeniden canlandırabilir, kamucu kalkınma modelinin yerel ölçeği olan NAZ-KOOP ile bu alanlara yatırım yapabiliriz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hatırasını, şehrimizin yeniden kalkınmasını sağlayacak bir projenin, kooperatifleşmenin parçası haline getirebiliriz. Umudum ve isteğim Sümerbankımıza ilişkin hep birlikte somut adımlar atmak olacaktır” dedi.

NAZİLLİ 84 YILDIR İL OLMAYI BEKLİYOR
Türkiye’nin siyasi yaşamında büyük önemi olan pek çok ismin Nazilli’ye il olma sözü verdiğini hatırlatan Başkan Özcan; “İnanıyorum ki yıllardır il olma sözü verilen Nazillimiz hak ettiği değeri en yakın zamanda görecek ve İsmet İnönü’nün ‘Nazilli’nin haklı isteği olan il olması işini halledeceğiz’, Süleyman Demirel’in ‘Nazilli mutlaka il yapılacaktır’, Cevdet Sunay’ın ‘Nazilli il olacaktır’ Bülent Ecevit’in ‘Nazilli’nin 68 plakalı aracı hazırlansın’ Turgut Özal’ın ‘Nazilli il olmayı hak ediyor, elimizden geleni yapacağız’ Tansu Çiller’in ‘Nazilli’yi il yapmak bize nasip olacak’ Necmettin Erbakan ve Mesut Yılmaz’ın ‘Nazilli il olacaktır’, Erdal İnönü’nün ‘birçok ilden büyük olan Nazilli il olacaktır’ ve en önemlisi Atatürk’ün ‘Nazilli atide göstereceği gelişme ile vilayet merkezi olacaktır’ sözü en yakın tarihte gerçek olacak ve 84 yıllık özlem sona erecektir. Bu duygu ve düşüncelerle atamızın ilkelerini ve cumhuriyetimizin değerlerini Nazillimize yakışır şekilde koruyacağımıza söz veriyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nazillimize gelişinin 84. yıl dönümünü kutluyorum” sözlerini kaydett. 


“BİR ELİMİZ HEP SÜMERBANK’TA OLSUN”
Sümerbank’ın Nazilli’nin hem geçmişini hem de geleceğini etkileyen önemli bir unsur olduğuna dikkat çeken Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy; “Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gurur duyacağı arzu ettiği nesil, bilimle ve sanatla uğraşan sürekli geleceği düşünen ve başarılarla taçlandıran bir nesildir. İşte Sümerbank sadece iktisadi anlamda bir kalkınma değil, dünden bugüne taşımış olduğu değerlerle Nazilli için çok önemlidir. Bugün iktisadi bir anlam taşımıyor ama Atamızın bize emanet bırakmış olduğu eğitim ve kültür alanında, sosyal alanda ne kadar gelişmiş olduğunu Nazillimizde paylaşıyoruz, yaşıyoruz. Sümerbank Nazilli için çok büyük anlam taşıyor. Gençlerimiz bu ambiyans içerisinde öğrenim görüyorlar. Nazilli’ye gelen bütün misafirlerime Sümerbank’ı gezdiriyorum. Belki fabrikanın kapıları kapanmış, çalışmıyor ama hala ruhunu kaybetmemiş. Burası çok özel bir yer. Cumhuriyet tarihinde Kurtuluş Savaşı’ndan çıkan bir toplumun vermiş olduğu mücadelenin ruhunu Sümerbank’ı gezerken hissedebilirsiniz. Sümerbank’ın yeniden değerlendirilmesi lazım. Gözden ırak olan, gönülden ırak olmasın. Bir elimiz hep Sümerbank’ta olsun. Bir diğer husus, Sümerbank’tan bize yadigar kalan bir Sümer Vakfı var. Çeşitli uğraşlar sonrasında vakfımızı yeniden canlandırdık. Sümer Vakfı, eğitim ve öğretimle alakalı destekte bulunmak amacıyla kurulmuş. Biz çalışma konusu Nazilli’yi kapsayacak şekilde gelişmesini istedik. Bütün Nazilli’nin fikrini söyleyip ilçemiz için çalışabileceği bir platform haline getirdik. Dolayısıyla Sümer Vakfı’na üye olmanız Nazilli’nin kendi ortak çalışmalarında güç birliği yapması hususunda çok ciddi bir enstrüman olacaktır. Ben bu duygu ve düşüncelerle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlardan başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm emeği geçenlere, Kurtuluş mücadelesinde şehit olanlara ve tüm büyüklerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi. 

Konuşmalarından ardından Nazilli Belediyesi Halk Oyunları ve Mehteran Bölüğü’nün gösterileri yapıldı. Gıdı Gıdı Treni ile gezintinin ardından 9 Ekim Atatürk’ün Nazilli’ye gelişinin 84. yıldönümü kutlama programı sona erdi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aydın'daki cinayette sıcak gelişmeÖnceki Haber

Aydın'daki cinayette sıcak gelişme

Aydınlıların vazgeçemediği lezzetSonraki Haber

Aydınlıların vazgeçemediği lezzet

Yorum Yazın

Aydın'da düzenlenen bisiklet yarışı büyük ilgi gördü
AYTO üyeleri Başkan Çerçioğlu ile görüştü
Balık ihracatı bayramda da devam etti
Emekli polis memuru silahla vurulmuş halde bulundu
Aydın’daki kazada hayatını kaybeden 4 kişi toprağa verildi
Oğlu şüphesinde haklı çıktı, evde cansız bedeni bulundu
Aydın’da turizm haftası törenle başladı
Sağlık personelleri bayramlaştı
Denizlerde av yasağı başladı
Organizatörler tutuklandı
Uyuşturucu madde ile yakalandılar
Dur ihtarına uymayıp kaçtı, jandarma yakaladı
Klimadan çıkan yangın panik yarattı
Aydın’da aynı mahallede iki şüpheli ölüm
Gezi teknesinde yaralanınca tahliyesi yapıldı
Milli Park’ta manzara, bayram tatilinde de değişmedi
Aydın'da feci kaza: 4 kişi yaşamını yitirdi
Yörükler Söke'de Buluştu
Pide ustalarından biri mektepli değerleri ise alaylı
Çine’de hırsızlık şüphelisi kıskıvrak yakalandı

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar