Aydın
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5

Çöl tozu Muğla’ya ulaştı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çöl tozu Muğla’ya ulaştı
Abone ol
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarı sonrası Afrika üzerinden gelen çöl tozu bulutu, Muğla kıyılarına ulaştı. Akdeniz’den giriş yapan çöl tozu bulutu Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur illerini etkisi altına aldıktan sonra Marmara ve Karadeniz üzerinden ülkeyi terk edecek.

Muğla’da öğle saatlerinde etkisini arttıran Afrika çöl tozu, hava yağışlı olmamasına rağmen araçların üzerinde çamur zerrecikleri oluşturdu. Güneş ışınlarını örten toz bulutu, küçük yağmur tanecikleri halinde uzun süredir park halindeki araçların üzerini kapladı.

Çöl tozu nedeniyle, özellikle kronik sağlık ve solunum problemi bulunan, kalp hastaları, çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler gibi yüksek risk grubundaki kişilerin her türlü fiziksel egzersizden ve açık hava aktivitelerinden kaçınması önerildi.

MİLYONLARCA METREKÜP TOZ MİNERALİ

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü'nden atmosfere irili ufaklı milyonlarca metreküp toz minerali yükseldiğini belirterek, “Şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü'nden atmosfere yüz milyonlarca metreküplük toz mineralleri yükselmektedir. Toz minerallerinin büyüklüğüne bağlı olarak büyük çaplı mineraller daha yakın mesafede, kısa çaplı mineraller ise çok daha uzun ve kilometrelerce uzağa hareket edebilmektedir. Geçtiğimiz haftalarda bir benzerini yaşadığımız olayı bugün tekrar yaşıyoruz. Önümüzdeki birkaç gün beklediğimiz bu kum hareketi boyunca Kuzey Afrika’dan yüzlerce kilometre uzunluğunda gelen bir kum örtüsü Akdeniz ve ülkemizi geçerek Karadeniz’e kadar uzanmaktadır. Güneşin yeryüzüne erişmesini engellemesi nedeniyle yerküre içeresindeki sıcaklığı mevsim normallerinin altında tuttuğunu söyleyebiliriz. Gökyüzüne baktığımız zaman güneşi göremiyoruz ve gökyüzünün turuncu renk aldığını görüyoruz. Düşen yağışlar ve azalan rüzgar hareketlerine bağlı olarak yerküre üzerinde çamurlu bir durum ile karşı karşıya kalabiliyoruz” dedi.

YAŞLILAR, ÇOCUKLAR VE KRONİK HASTALARA UYARI

Doç. Özçelik, çöl tozlarının sağlık açısından da değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Metreküpte 50 mikrogramın üzerinde bir toz solunumunun insan sağlığı için zararlı olduğu ifade edilmektedir. Özellikle açık havada çalışan astım hastası insanlar için risk teşkil etmekte, çocuklarda ve dezavantajlı gruplar içeresinde gerekli önlemlerin alınması, maske kullanılması ve toz hareketlerinin yoğunluğunun takip edilmesi uygun olacaktır” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çerçioğlu: “Kuyucağımıza çok güzel hizmetler edeceğimizin inancındayım”Önceki Haber

Çerçioğlu: “Kuyucağımıza çok güzel hizme...

Söke’de tohum ve kompost dağıtım töreni yapıldıSonraki Haber

Söke’de tohum ve kompost dağıtım töreni...

Yorum Yazın

Nazilli’de 8 ayrı noktada çalışma başlatıldı
Aydın’da 70 ton saman kül oldu
Kaçak alkolü piyasaya süremeden yakalandı
Hafızlık yarışması bölge finali Aydın'da gerçekleştirildi
Söke’de hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Şüpheli şahsın üzerinden tabanca ele geçirildi
Uyuşturucu tacirlerine jandarma göz açtırmıyor
Öğrenciler Birleşmiş Milletler Delegeleri olarak sahneye çıktı
Nazilli’de gençleri zehirleyeceklerdi, yakalandılar
Kuşadası’nda uyuşturucu operasyonu
Direktör Kanber: "2. Lig yolunda ilerlemeye devam edeceğiz"
Asayiş ekipleri suçlulara göz açtırmıyor
Aydınlı takımların play-off rakipleri belli oldu
Apartmanın çatısından kopan beton yola düştü
Yunanistan'ın geri ittiği düzensiz göçmenlerden 1 kişi ölü bulundu
Potanın efeleri 1. Ligi istiyor
Aydın'da Kırım Kongo Kanamalı Ateş uyarısı yapıldı
Nazilli Belediyesi, yangın söndürme çalışmalarına destek verdi
Aydın’da bin 988 olaya müdahale edildi
Didim’de uyuşturucu operasyonu

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar