Aydın
DOLAR32.3391
EURO34.8912
ALTIN2393.4
Ali PETEK

Ali PETEK

Mail: [email protected]

MERKEZ BANKASI'NIN DÖVİZ REZERVLERİ VE DOLARIN ÖNLENEMEYEN YÜKSELİŞİ..

Bundan yaklaşık12-13 gün önce Adnan Bilek aradı. Ali bu dolar ne olacak dolar alsam olur mu diye sormuştu. Bende ona biraz bekleyelim MB(Merkez Bankası) FED(ABD Merkez Bankası değil Rezerv Bankası) swap anlaşması yapacak mı görelim ona göre karar verelim demiştim.

Okurlarım bilirler geçtiğimiz hafta ki yazımı da dolar MB tarafından baskılanıyor diye bitirmiştim.

Ancak Adnan Bilek daha sonrasında aradığında MB hala ek swap anlaşması yapmadığı için ona direnç ve destek noktalarını söylemiştim.

Ne demek Dolar baskılanıyor.. TCMB doların 7 tlyi aşmaması için piyasaya sürekli dolar veriyordu yani dolar arzını sürekli arttırarak doların daha da yükselmesine engel oluyordu. Bu işlemlerde MB nin döviz rezervinide hızlıca AZALTIYORDU.

TCMB hesaplarını incelediğimizde (30.04.2020 itibariyle) Net Rezervlerin 16,2 Milyar Dolar olduğunu görürüz. Bu şu anlama gelir; bu rezerv miktarı swap (emanet) rezevleri de içerdiği için (Swap miktarının mart ayı kadar olduğunu varsayarak)

TCMB REZERVLERİNİN NEGATİF OLDUĞUNU GÖRÜRÜZ

Türkiye'nin yılbaşına kadar yaklaşık 170 Milyar dolar ödenmesi gereken dış borcu vardır.. Yani acil Dolar ihtiyacımız var.

İşte tamda bu sırada BDDK da yabancıların Dolar alabilmek için Tl satın almalarının önüne geçmek için Bankaları sıkılaştırıcı tedbir alınca, Londra borsasında TL faizi 60 lara kadar fırladı. Amaç doların yükselmesine engel olmaktı. Ancak yabancılarda ellerindeki tahvilleri satarak TL ye dönüp Dolar satın almaya başladılar. Ekonomi yönetimi bunu hesaplayamamıştı.

Zaten öncedende Türkiye IMF'den Dolar almayı red etmişti. Ama daha önemlisi FED ile birlikte Dünyadaki 15 gelişmiş ekonomideki MB ları Dolar sıkışıklığını önlemek için Swap kanallarının açık olduğunu ilan etmişlerdi. Türkiye buraya da başvurmadı. Geciktik..

Gördüğünüz gibi doların yükselmesi el yakması için gereken her türlü acemilik yapılmış durumda.

Şimdi; FED in swap kanallarına ihtiyacımız var. Hem de acil.. Doların yükselen ateşi önce ithal girdi ve ara malı kullanan sanayimizi sonrada hepimizi yakacak.

Ha.. Birden aklıma Trump'a yazılan  iyi niyet mektubu geldi..

YATIRIMCIYA NOT..

Tasarruf sahipleri için Faiz oranları cazip değil... Dolar artık nerdeyse tavana vurdu 2018 seviyesinin üstüne çıktı.

Kısa vade için dikkat edilmeli..

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar