Aydın
DOLAR32.3688
EURO34.9711
ALTIN2325.4

"Kestanenin geleceği tehlike altında"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Kestanenin geleceği tehlike altında"
Abone ol
Türkiye'nin en önemli kestane üretim merkezlerinin başında gelen Aydın'da kestane üreticilerinin en büyük sıkıntısı halk arasında 'katil arı' olarak bilinen gal arısı oldu. Ülkenin en fazla kestane üretiminin yapıldığı Köşk ve çevresinde bu yıl ağaçların katil arıların salgını nedeniyle ciddi tehlike altında olduğunu belirten Köşk ziraat Odası Başkanı Levent Güler, soruna çözüm bulunması için ilgililerden ve üniversitelerden yardım istedi.

Türkiye’de ilk kez 2014 yılında Yalova’da daha sonra İzmit ve çevresinde görülen, halk arasında “katil arı” olarak adlandırılan gal arılarının ülkenin kestane ambarı konumundaki Aydın'da da saldırı halinde olduğu belirtildi. Aydın'ın simge tarım ürünlerinden biri olan kestanenin, gal arıları nedeniyle geleceğinin tehlike altında olduğunu belirten Köşk Ziraat Odası Başkanı Levent Güler, "İlimizin en önemli geçim kaynaklarından biri olan kestane ağaçları henüz önlenemeyen hastalıklar nedeniyle her geçen gün kuruyor. Gal arıları, ağaçların meyve hazırlığı yaptığı Mayıs, Haziran ve Temmuz ayları boyunca kestanelerin meyvelerine de ciddi zarar veriyor. Kestane gal arısı, ilkbahar aylarında kestanenin oluşumu sırasında çiçek kısmına yumurta bırakarak çiçek oluşumunu engellediği, kalitesini ve verimini yüzde 50-75 oranında azaltarak zararlıya maruz kalan ağaçların bir süre sonra öldüğü biliniyor. Bu zararlı ile etkin mücadele yapılmaz ise kestanenin geleceği tehlike altına girecek" dedi.

"ÇİN MENŞEİLİ BU ARI TÜRKİYE'DE 9 YILDIR GÖRÜLÜYOR"

Anavatanı Çin olan, daha sonra Japonya, ABD ve İtalya’da da görülen gal arılarının Türkiye'de 9 yıldır görüldüğünü belirten Köşk Ziraat Odası Başkanı Güler, "Kestane dal kanserine karşı çare aranırken şimdi de gal arısı zararlısı ile baş edilmeye çalışılıyor. Gal arısının tek konutçusu olan kestane ağaçlarında yaprak, çiçek ve meyve sayısında azalmaya sebep olduğu ve rekolteyi düşürdüğü biliniyor. Gal arısına karşı yararlı böceklerle mücadele edildiğini biliyoruz, ancak şu anda zararlı böcek üretiminin ne aşamada olduğunu bilmiyoruz" diyerek sorunun çözümü için yetkililerden ve üniversitelerden destek beklediklerini söyledi.

"REKOLTEDE DÜŞÜŞ OLMASINDAN ENDİŞE EDİYORUZ"

Türkiye'de en yoğun kestane üretiminin Aydın'da Köşk ve çevresinde yapıldığını kaydeden Güler, "Sadece bölge ekonomisine değil önemli bir ihracat ürünü olduğu için ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayan kestanenin korunabilmesi için geç kalınmadan etkin bir mücadele yapılması gerekiyor. Gal arısıyla mücadele için üretilen 'Torymus Sinensis' adı verilen faydalı böcekler sahaya salındığında gal arısının verdiği zararın azaldığı biliniyor. Bunun yapılması ya da alternatif olarak başka mücadele yöntemleri varsa üniversiteler, enstitüler tarafından bu zararlıyla mücadele edilmesini talep ediyoruz. Bu yöntemler uygulanabilirse kestanenin geleceği güvence altına alınabilir" diyerek konuyla ilgili olan herkesten bu yönde yardım beklediklerini ifade etti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Özcan: "86 milyon olarak mücadelemizi sürdürmeliyiz"Önceki Haber

Başkan Özcan: "86 milyon olarak mücadele...

Aydın Özel Başak Koleji’nden LGS yorumuSonraki Haber

Aydın Özel Başak Koleji’nden LGS yorumu

Yorum Yazın

Söke Basket ve Kuşadası Academy, finalde karşı karşıya geldi
Emekli vatandaşlar destekleri için Çerçioğlu'na teşekkür etti
Aranan şahıslar Kuşadası polisinden kaçamadı
Aydın’da uyuşturucu operasyonu
Son başvuru tarihi 2 Nisan
Darp edilen şahsın aslında gasp mağduru olduğu belirtildi
Başkan Çerçioğlu, Çine’de vatandaşlarla buluştu
İncirliova'da kız çocuğunu taciz eden şahıs linç edildi
Zirai ilaç ve gübre bayileri denetlendi
Aydınlı esnafın çiçek hırsızlarıyla başı dertte
Riske dayalı gıda işletmeleri denetlendi
Kırmızı palmiye böceği için çalışmalar başladı
Jandarma ekipleri minikler ile birlikte fidan dikti
Milli Park’ta ziyaretçiler bilgilendirildi
Sosyal medyadan yaptığı silah paylaşımı yakalattı
Buharkent'te incir ve kestane fidanları incelendi
Çerçioğlu, iftar sofralarında vatandaşlarla bir araya geldi
Evde sağlık hizmeti alan hastalar takip ediliyor
Aydın’ı üzen ölüm
Aydın’da 13 düzensiz göçmen kurtarıldı

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar