Aydın
DOLAR32.3461
EURO35.1203
ALTIN2311.1

CHP'li Bülbül, "Atanmış seçilmişe talimat veremez"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP'li Bülbül, "Atanmış seçilmişe talimat veremez"
Abone ol
CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, Aydın Valiliği tarafından belediyelere ve kamu kurumlarına gönderilen talimatla ilgili bir açıklama yaparak İçişleri Bakanı’na soru önergesi verdi. 

CHP’li Bülbül yaptığı yazılı açıklamasında, Valiliğin belediyelere gönderdiği talimatın hukuki dayanağı olmadığını belirterek şunları kaydetti: 
“İktidarın uyguladığı tek adam rejimi, demokratik kurumları ciddi bir şekilde zayıflatmaya ve kuvvetler ayrılığı sistemini işlevsiz ve yetersiz hale getirmeye devam etmekte. Ne yazık ki, gelinen süreçte hukukun üstünlüğünü, anayasal hakları, yerel yönetimler teşkilatını, vesayeti, hiyerarşik düzeni görmezden gelen Valilerle karşı karşıyayız.
Haksızlıkların, yolsuzlukların, adaletsizliklerin dile getirilmesinden çekinen, korkan iktidar şimdi de Valiler eliyle yasaklar silsilesine devam ediyor.”

ATANMIŞ SEÇİLMİŞE TALİMAT VEREMEZ

“Bu zihniyetin son ürünü; televizyon ve radyo programlarına katılmanın dahi izne tabi olduğu, basın verilecek cevap ve açıklama metni içeriği ve şeklinin Sayın Vali tarafından takdir edileceğine ilişkin açıklamalar oldu. Bu yasaklama tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilirken belediyelere de gönderildi. Seçilmiş Belediye Başkanlarını kendi bürokratı zanneden Sayın Vali tarafından gönderilen yazı yasal mevzuatla bağdaşmamaktadır. 5393 sayılı Belediye Kanunu'na göre belediye, belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisidir. Bu yasal düzenleme, belediyelere başka bir kişi ya da durumdan bağımsız karar verme, kendi kendini yönetebilme yetisi ve yetkisi vermektedir. Dolayısı ile atanmış Valilerin seçilmişlere talimat vermesi mümkün değildir.” 
 

OHAL ZİHNİYETİ 

“Bu yasakçı zihniyet OHAL zihniyetidir. Bu tür talimatlar OHAL dönmelerinde olur. Sayın Vali’nin bu talimatı talihsiz bir kafa karışıklığından ibaret. Ayrıca Sayın Vali, Belediye Başkanlarının ne konuşacağına ne yapacaklarına karışmadan önce kamudaki personelin AKP teşkilatı ile yaptığı ziyaretleri sorgulasın. Bu ziyaretler için gerekli soruşturmaları yapılmış mıdır cevabını versin.” 
 

BU TALİMAT GÜÇ KAYBININ GÖSTERGESİDİR

“Belediye başkanları icraatlarıyla ilgili açıklama yapmak için Sayın Vali’den izin almayacak bu vesayet altına girmeyeceklerdir. Sayın Vali tarafından verilen talimat, devlet geleneğini ayaklar altına alan bir anlayıştır ve yok hükmündedir. Güvenlik önlemleri alınmadan bir gün dahi açık tutulmaması gereken maden ocaklarında yaşanan facialara siz ‘kader’ deyip geçerken gerçekleri açıklama ihtimali bulunanlara yasak getirilmesi kabul edilemez. Bu uygulamalar güç gösterisi değil, gücün kaybedildiğinin göstergesidir. İktidar ifade özgürlüğünü baskı altına almak için her fırsatı değerlendirse de bu çabalar nafile. Gerçeklerin üstünü sözde yasaklarla kapatamayacaksınız.”

BU TALİMATIN GEREKÇİSİ NEDİR?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle de soru önergesi veren CHP’li Bülbül, önergesinde talimatın gerekçesini ve kamu görevlilerinin AKP’lilerle yaptıkları ziyaretleri sordu:
1.    Bu talimat 81 ilin valiliğine İçişleri Bakanlığı tarafından mı gönderilmiştir? 
2.    Bakanlık tarafından gönderilmiş ise bu talimatın gerekçesi nedir?
3.    Bakanlık tarafından gönderilmemiş ise Aydın Valisi tarafından verilen bu talimat, hangi ihtiyaç nedeni ile yapılmıştır?
4.    Kamu personelinin Aydın’da AKP teşkilatı ile birlikte yaptığı ziyaretlerle ilgili herhangi bir idari personel hakkında soruşturma açılmış mıdır? Yahut herhangi personel bu konuda uyarılmış mıdır?
5.    Valilerin Belediye Başkanlarına talimat vermesinin mümkün olmaması karşısında Aydın Valisine bu fiili nedeni ile yaptırım uygulanacak mıdır?


 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Nazilli’nin dört bir yanında yollar yenileniyorÖnceki Haber

Nazilli’nin dört bir yanında yollar yeni...

Nazilli'de barlar sokağına polis baskını!Sonraki Haber

Nazilli'de barlar sokağına polis baskını...

Yorum Yazın

Söke Basket ve Kuşadası Academy, finalde karşı karşıya geldi
Emekli vatandaşlar destekleri için Çerçioğlu'na teşekkür etti
Aranan şahıslar Kuşadası polisinden kaçamadı
Aydın’da uyuşturucu operasyonu
Son başvuru tarihi 2 Nisan
Darp edilen şahsın aslında gasp mağduru olduğu belirtildi
Başkan Çerçioğlu, Çine’de vatandaşlarla buluştu
İncirliova'da kız çocuğunu taciz eden şahıs linç edildi
Zirai ilaç ve gübre bayileri denetlendi
Aydınlı esnafın çiçek hırsızlarıyla başı dertte
Riske dayalı gıda işletmeleri denetlendi
Kırmızı palmiye böceği için çalışmalar başladı
Jandarma ekipleri minikler ile birlikte fidan dikti
Milli Park’ta ziyaretçiler bilgilendirildi
Sosyal medyadan yaptığı silah paylaşımı yakalattı
Buharkent'te incir ve kestane fidanları incelendi
Çerçioğlu, iftar sofralarında vatandaşlarla bir araya geldi
Evde sağlık hizmeti alan hastalar takip ediliyor
Aydın’ı üzen ölüm
Aydın’da 13 düzensiz göçmen kurtarıldı

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar