Aydın
DOLAR32.3341
EURO35.2005
ALTIN2246.0

Akşamcılara kötü haber! 70'lik rakıya 100 liralık vergi zammı geliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Akşamcılara kötü haber! 70'lik rakıya 100 liralık vergi zammı geliyor
Abone ol
Rakı ve alkollü içkilere yüksek oranda vergi zammı geliyor.

Yüksek Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranı yasa gereği her 6 ayda bir 6 aylık ÜFE kadar artırılan ÖTV nedeniyle sigaranın yanı sıra alkollü içkilerin de fiyatlarını katlayacak. Eğer Cumhurbaşkanı ertelemezse yasa gereği temmuzda alkol ve sigaraya 6 ayık ÜFE oranında zam gelecek. 4 aylık ÜFE yüzde 39'u geçti. Aynı hızla giderse 6 aylık ÜFE yüzde 60'ı aşacak. Böylece alkollü içkilerin vergisi yüzde 60 artınca bira fiyatı en az 12, şarap fiyatı 23 ve rakının fiyatı ise 96 lira artacak. Bu fiyatların üretici de kendi zammını yaparsa 70'lik rakı 375 lirayı aşacak.

 

Habertürk'ten Rahim Ak'ın yazısına göre Küresel enflasyon ve Merkez Bankası'nın faiz politikası ile artan enflasyon oranları başta gıda maddeleri olmak üzere diğer alanlarda da sıkıntı yaratırken son dönemlerde belki de en fazla sigara ve alkol kullananları zorluyor. Ancak öyle görünüyor ki bundan sonra durum daha vahim olacak. Bunun nedeni ise her 6 ayda bir bu iki alanda yapılan otomatik vergi zamları.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, Kanuna ekli (III) sayılı listedeki mallar için (alkollü içkiler ve sigara, tütün vs) uygulanan maktu ve asgari maktu vergi tutarları, ocak ve temmuz aylarında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksinde son altı ayda meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilanı gününden geçerli olmak üzere yeniden belirlenmiş sayılıyor.

Eğer Cumhurbaşkanı ertelemezse yasa gereği temmuzda alkol ve sigaraya 6 aylık ÜFE oranında zam gelecek. Bu yıl 4 aylık ÜFE yüzde 39'u geçti. Aynı hızla giderse 6 aylık ÜFE yüzde 60'ı aşacak. Böylece alkollü içkilerin vergisi aynı oranda artacak. Ancak tabii ki bu fiyata olduğu gibi yüzde 60 olarak yansımayacak.

BİRAYA 12 ŞARABA 23 LİRA ZAM GELEBİLİR

Sizler için başta bira, şarap ve rakı olmak üzere her birinin vergisinin ve dolayısıyla fiyatının artabileceği tutarları hesapladık.

ÖTV yüzde 60 artınca bira fiyatı en az 12, şarap fiyatı 23 lira yükselmiş olacak. Biranın ÖTV tutarı şu anda 3,52 lira. Temmuzda muhtemelen 5,63 lira olacak. Birada vergiyi hesaplamak için bu rakamı alkol derecesi olan 5 ile çarpıyoruz. Tabii bu fiyata bir de KDV ekleyeceğiz. Verginin vergisi mi olur demeyin. Aynen öyle oluyor. Böylece toplamda 12 liralık bir artışa ulaşıyoruz. Taze şarapta ise vergi 17.34 lira. Burada hesap direkt yansıtılıyor. Ancak şaraplar genellikle 70 cl'lik şişelerde satıldığı için fiyata yansıması 23 lira oluyor. Tabii 1 litrelik şaraplarda fiyat 33 liraya çıkıyor.

YÜKSEK ALKOLLÜLER EN AZ 100 LİRA ARTABİLİR

Yüksek alkollü içkilerde artış doğal olarak daha fazla oluyor. Yüksek alkollü içkilerde ÖTV şu anda 481,98 lira. Muhtemelen yüzde 60 artışla bu rakam 771,16 olacak.

Bu durumda ÖTV ve artan ÖTV'nin KDV'si toplam 96 liralık bir vergi artışına neden olacak. Yani eğer üreteciler kendi zamlarını yapmazlarsa rakı, votka,viski ve cin gibi içkiler en az 96 lira zamlanabilir. Böylece 279 lira olan 70'lik rakı fiyatı 375, 310 lira olan votka fiyatı 406 ve 380 lira olan viski fiyatı ise 476 liraya ulaşacak. Muhtemelen bu fiyatların üstüne şirketler de enflasyon farkını ekleyecek ve yazdığımız bu rakamların daha üstünü de göreceğiz.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
En ucuz sigara 40 TL'ye çıkabilirÖnceki Haber

En ucuz sigara 40 TL'ye çıkabilir

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden uçurtma şenliğiSonraki Haber

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden uçurtma...

Yorum Yazın

Kamyonun altında kalan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
Çerçioğlu, Koçarlı'da halka fide dağıttı
Motosiklet, hafriyat kamyonunun altında kaldı
Aydınlıları Ramazan etkinliklerinde buluşuyor
Okullar arası halk oyunları müsabakaları sona erdi
Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümü kutlandı
18 Mart Çanakkale Zaferi Didim’de kutlandı
Otomobilin çarptığı yaya metrelerce savrulup feci şekilde can verdi
Jandarma şehit ailelerini yalnız bırakmıyor
Çerçioğlu’ndan üç ilçeye sulama tesisi müjdesi
Kuşadası’nda 24 düzensiz göçmen yakalandı
Ertuğrul Tetik, esnafların dramına sessiz kalamadı
Jandarma uyuşturucu ile mücadeleye devam ediyor
Yeşil elmas 'enginar' tarlada 20, tabakta 400 lira
Çanakkale şehitleri dualarla anıldı
Aydın'a 210 tesis inşa edildi
Aydın’da sahra hastaneleri kurulumu eğitimi verildi
Teknik Direktör Kanber: “Kaybettiğimiz için üzgünüz”
Üniversiteli gençler iftarda buluştu
Başkan Çerçioğlu emekliye nefes aldırdı

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar