© Muhabir Gazetesi 2021

Ege illerinde işçi bulmak fabrika kurmaktan daha zor hale geldi

Resmi rakamlara göre işsizlik oranın her geçen gün artmasından yakınıldığı Türkiye'de kimileri işsizlikten dert yanarken, pek çok fabrika da çalıştıracak kişi bulamamaktan dertli. Tarım sektörü hariç Aydın, Muğla ve Denizli'de hali hazırda on binlerce çalışacak kişi arandığı belirtildi.

Aydın'da bazı işletmeler belediyeler tarafından işletilen reklam panolarını kiralayıp çalışma arkadaşları ararken, verdikleri işçi alım duyurularında çalışmak isteyen kişilere sunacakları özel imkanları da duyurmaya başladı. Her geçen gün işsizlikten dert yananların bu yakınmalarının gerçeği yansıtmadığını belirten işverenler, işsizlerin iş beğenmediğini ifade ettiler.

Aydın'da ilan veren bir iş yeri yetkilisi artık çalışacak kişi bulmanın fabrika açmaktan daha zor hale geldiğini belirterek çalışmak isteyene her türlü imkanı sunmalarına karşın çalışacak kişi bulmamaktan dert yandı.

Nazilli Belediye Meydanı'ndaki bir reklam panosuna “Çalışma arkadaşları arıyoruz” başlığı ile verilen duyuruda “Çalışanlara; Yemek hizmeti veriyoruz. Kadın çalışanların 2,5-6 yaş aralığındaki çocuklarına ücretsiz bakım hizmeti veriyoruz. Çalışan personele evlilik yıl dönümü doğum günü gibi özel günlerde altın hediye ediyoruz. Her çalışana doğum günlerinde özel izin veriyoruz. Her ay çalışanların alışveriş kartlarına bakiye yüklemesi yapıyoruz” denildi.

"SOSYAL YARDIMLAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

Türkiye'de bir yandan istihdam sorunu konuşulurken diğer yandan çalışacak kişi bulma sorununun her geçen gün arttığına dikkat çeken Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş, her geçen gün bir hastalık gibi yayılan tembelliğin temel nedenini iyice irdelemeden dağıtılan sosyal yardımlar olduğunu öne sürdü. Bugün hiç çalışmadan devletten ya da çeşitli kurum ve kuruluşlardan sosyal yardım adı altında yardım alanların çalışmak istemediğini bu durumun da tembelliğe neden olduğunu belirten Maraş, "Gerçekleri dile getiren bireyler zaman zaman sert eleştirilere maruz kalabiliyor, ancak doğruları söylemek önemlidir. Günümüzde, üzerinde mal varlığı görünmeyen ancak devlet veya çeşitli kurum ve kuruluşlardan yardım alan kişilerin sayısı arttı. Bu durum, ciddi bir tembellik kültürünü teşvik ediyor ve ülke ekonomisine zarar veriyor. Tabii ki, gerçekten ihtiyaç sahibi olanlara destek olunmalıdır, ancak çalışabilecek durumda olanlara sağlanan yardımlar, hem bu insanların motivasyonunu azaltıyor hem de ekonomiye zarar veriyor. Bu konuyu daha anlayışlı bir dille tartışmak ve çözüm yolları bulmak önemlidir." dedi.

"SADECE EFELER İLÇE MERKEZİNDE 2 BİN KİŞİYE İHTİYAÇ VAR"

Ülkede nitelikli eleman bulunmadığı gibi işi öğrenecek kişi de bulunmadığını ifade eden Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş, özellikle son yıllarda erkek çalışan bulmanın daha da zorlaştığını belirterek yaşanan bu sıkıntının Türk Aile yapısını da olumsuz etkilediğini söyledi.

“Bazı durumlarda, insanlar sıcak veya soğuk hava gibi dış etkenleri bile bahane ederek iş yapmaktan kaçınabiliyorlar”

Aydın İş Kurumu verilerine göre Aydın'da çalışanların yüzde 52'sinin kadınlardan yüzde 48'inin de erkeklerden oluştuğunu belirten Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş, ülkenin en büyük sıkıntılarından birinin tembellik olduğunu kaydederek, "ASTİM OSB olarak çevre temizliği ve yol kenarlarındaki otları biçmesi için yılın 12 ayı kadrolu çalışacak 7 kişiye ihtiyacımız var. Gelen bir gün çalışıp ya sıcağı ya da soğuğu bahane edip işi bırakıp gidiyor. Zaman zaman da günlük sigortasız çalışmak isteyenlerle karşılaşıyoruz. Bunun sebebini sorduğumuzda 'Sosyal yardım alıyorum, sigorta girişi olursa yardım kesilir' mazeretini duyuyoruz. Bana göre memleketin geleceği için tüm sosyal yardımlar gözden geçirilmeli" diyerek Türkiye'de uygulanan sosyal yardımların gelecek için ciddi sıkıntı oluşturmasından endişe duyduklarını kaydetti.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER